Website van Hubert Klaver

Oud nieuws

'In de extasefase blazen dwaze frasen'

Een gefrustreerd geschreeuwd 'whatever'dreunt uit de boxen, gevolgd door een beukende gitaarpartij. Deelnemers aan de finale van het derde seizoen Poetry Slam, afgelopen dinsdag in Simplon, werden niet voorzichtig behandeld. In vier minuten moesten ze zich waarmaken met hun poëzie of proza. De klok was onverbiddelijk.

Door Reinier Spreen

Groningen - Poetry Slam is nog steeds aan een opmars bezig. Overgewaaid uit Engeland en Duitsland slaat ook hier de formule van streetwise literatuur aan. Geen verstilde avondjes van eerbiedig luisteren, maar korte optredens. Kort en heftig. Telkens stapt na afloop een presentator het publiek in om de stemming te peilen. En om de cijfers te verzamelen. Wie niet hoog genoeg scoort ligt eruit.
Dinsdagavond ging het tussen zeven deelnemers, waarvan slechts één vrouwelijk. De zeven wonnen het afgelopen jaar de voorrondes van de Slam, die georganiseerd wordt door de Schrijversschool.
Voordat ze zich op het strijdtoneel begaven konden ze een voorbeeld nemen aan Erik Jan Harmens, winnaar van de landelijke finale vorig jaar. Zijn stijl was even wennen. Het meest nog deed het denken aan de sonore dictie van Edwin Rutten in het Klokhuis. Maar zoals ook daar: goed luisteren werd beloond. Harmens poëzie liet zich gaandeweg ontdekken als een mix van brutale humor en een schreeuw van eenzaamheid.
Over het algemeen hadden de finalisten minder karakter, zij het wel elk op hun eigen manier. Het materiaal van Jaap Sietze Zuierveld, Daan Bultje, Rodney de Vries en Freek Vielen liep uiteen van traditioneel tot absurd, maar miste de scherpe kantjes die in het geval van Harmens nog hadden gezorgd voor gespitste oren.
Geen van allen wist de aandacht echt vast te houden. Ook een verhaal van Leonieke Toering ging aan dit euvel ten onder, al boekte zij relatieve winst door te zorgen voor een fikse dosis herkenbaarheid. Sieger O. Hesselink was dronken van het spraakwater en imponeerde met een spervuur van woorden ('in de extasefase blazen dwaze frasen'). De betekenis ging verloren in het geweld. "Ik snapte er niks van, dus een dikke acht," mompelde een murwe toehoorder achteraf.
Hesselink was de enige die voluit inzette op de presentatie, maar kon daarin niet tippen aan de eigenzinnige Hubert Klaver, die als laatste finalist een hilarisch verhaal bracht over zijn manische zoektocht naar vruchtensap zonder toegevoegde vitamine. Veel ouder dan zijn concurrenten had hij een natuurlijk overwicht. Na nog een extra finale vond het publiek hem met afstand de winnaar. Poetry was het niet, maar dat mocht niet deren. Whatever!

Gezinsbode 6 oktober 2006:

Bijzondere Proza Proeven

De eerste aflevering van alweer het vierde seizoen 'Proza Proeven' staat dinsdag in het teken van 'Groningse Nieuwe', een bloemlezing van negen nieuwe prozaschrijvers. De publicatie is verzorgd met steun van de Gemeente, die een financiële bijdrage leverde om de aankomende prozaïsten via workshops op een hoger niveau te krijgen. De bijeenkomsten werden geleid door Ronald Ohlsen, Arie Storm en Manon Uphoff. De maandelijkse afleveringen (elke tweede dinsdag) zijn gemodelleerd naar Berlijns voorbeeld. Gevestigde namen en aanstormende talenten lezen voor uit nieuw, nog ongepubliceerd werk. Het samenzijn van dinsdag biedt voordrachten van Hedwig Baartman, Anneke Ckaus, Sieger M. Geetsema, Ger-Jan van der Kamp, Hubert Klaver, Bill Mensema, Kasper Peters, Alice Stollmeyer en Lisette Togtema en begint om half negen.

Dagblad van het Noorden 7 oktober 2006:

Proza Proeven komt met bloemlezing

Groningen Proza Proeven, een opmerkelijk initiatief waarbij schrijvers ongepubliceerd werk aan het publiek presenteren, heeft geresulteerd in een bloemlezing. De bundel Groningse Nieuwe wordt gepresenteerd in de USVA in Groningen (20.30 uur). De toegang is gratis.
De uitgave bevat werk van negen Groningse schrijvers die tijdens de voorleesavonden van Proza Proeven zijn ontdekt. Vervolgens hebben ze workshops gevolgd bij schrijvers als Arie Storm en Manon Uphoff. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de Groninger cultuurwethouder Jaap Dijkstra.
Het initiatief van Proza Proeven is afkomstig van uitgeverij Passage en gebaseerd op voorleesavonden in Berlijn. In Groningen doen, naast beginnende schrijvers, ook gevestigde namen mee als Peter Middendorp, Maria van Daalen en Max Niematz.
Dinsdag lezen onder anderen voor: Hedwig Baartman, Anneke Claus, GerJan van de Kamp, Hubert Klaver, Bill Mensema, Alice Stollmeyer en Lisette Togtema. De volgende afleveringen staan steeds gepland op de tweede dinsdag in de maand. Opgeven kan via info@uitgeverijpassage.nl

Dagblad van het Noorden 10 november 2006:

Groot en klein literair talent uit Groningen

Door Joep van Ruiten

Groningen timmert vooral aan de weg als poëziestad. Anton Scheepstra van uitgeverij Passage probeert dat te veranderen met maandelijkse bijeenkomsten 'Proza Proeven' waar beginnend en soms gevorderd schrijftalent kans krijgt nieuw werk te presenteren aan een live-publiek.
'Proza Proeven' heeft nu ook een bloemlezing opgeleverd: Groningse nieuwe. Deze bundel bevat werk van negen talenten die na hun optredens workshops mochten volgen bij Ronald Ohlsen, Arie Storm en Manon Uphoff. Helemaal nieuw zijn hun namen overigens niet. Van Sieger M.G., Kasper Peters en Anneke Claus verschenen eerder al dichtbundels, terwijl ook de anderen regelmatig opduiken in het circuit rond De Dichtclub.
Groningse nieuwe bevat interessante aanzetten. Zo laat Bill Mensema zien wat in de jaren tachtig gebeurde als de vrijwilligers van popclub Vera stoned en dronken werden en loopt de buitenissige Hubert Klaver door Groningen als een olifant door een poseleinkast. Ronduit veelbelovend is de anekdotische Anneke Claus, een jongedame met een vaardige pen en een opmerkelijk scala aan vreemde stemmen in haar hoofd.
Etc. (Er wordt ook een ander werk besproken)

Groninger Gezinsbode 5 oktober 2007

Vrijdagavondsalon stop ermee

De Vrijdagavondsalon in het Prinsentheater stopt ermee. Na vier seizoenen begint vanavond de eerste van de drie laatste shows. Presentator Maarten Smit deelt het bed met dichter Ruben van Gogh. De andere laatste salons zijn op 2 november en 7 december. Andere gasten zijn de vertegenwoordigers van de Smaak van Groningen (met een proeverij), EELSK, cabaretier Bert Waagenaar van Kreveld. Die Toffe Gasten verzorgen het redactieverslag en Hubert Klaver doet een column. De muzikale omlijsting Wordt verzorgd door huispianist Harry Zijlstra en de muzen Janneke Renkema en Sylvia Lambeek. Theatergroep Oja! zorg voor de improvisatie. Het begint om acht uur.