Website van Hubert Klaver

Recensie Dagblad van het Noorden

Door Joep van Ruiten

Het ziet er naar uit dat het luisterboek dit jaar zijn doorbraak naar het grote publiek beleeft. Het aantal literaire werken op cd groeit flink - onlangs verscheen De Da Vinci Code in een oplage van 15.000 exemplaren op een schijfje, steeds meer auteurs brengen hun boeken tegelijkertijd op papier en plastic uit. Ter verhoging van de vreugde wordt dit najaar voor het eerst de Week van het Luisterboek gehouden.
In de slipstream van de luisterboeken die door grote uitgevers op de markt worden gebracht, duiken zo nu en dan ook uitgaven in eigen beheer op. De literaire cd Rondom Annie van Hubert Klaver en zijn partner Kees Rietveld bijvoorbeeld. Het duo brengt ons veertien stukken: korte verhaaltjes van Klaver afgewisseld met intermezzo's van Rietveld. Die laatste houden het midden tussen fusion uit de jaren tachtig en easy tune uit de jaren negentig.
Het is vooral Klaver die de aandacht trekt. Zijn verhalen spelen zich af op het boerenerf (De aardappeleters), op straat (Zwerver en meloen, Zwerver en piano, Zwerver en therapie), op een flat (Lieke en Jeroentje), in de hulpverlening (Unplugged) en tussen de spoorbielzen (Het einde). Sommige zijn absurd en diep triest, andere verhalen neigen naar horror en ellende aan de onderkant van de samenleving.
Meest opvallende is echter de manier waarop wordt voorgelezen. Met een ondraaglijk nasale stem geeft Klaver in een hoog verteltempo zijn verhalen een onbedoeld merkwaardige draai mee. Gevolg is dat de met clichés en archaïsmen gevulde teksten ronduit bizar klinken. Het is alsof hij met Rondom Annie duidelijk wil maken dat de wereld een rariteitenkabinet is, vol producten waar je je maar beter verre van kunt houden.
Met dit fascinerend curieuze luisterboek is hem dat glansrijk gelukt.