Website van Hubert Klaver

Scorelijst

Biografie: Hubert Klaver

Geboren 1-1-1951 in een klein dorpje, dat Overdinkel heet (ergens in Twente).
Ik heb een keur aan scholen bezocht, variërend van een tijdje op de kunstacademie tot de Landbouwuniversiteit. (Om precies te zijn: MULO - Atheneum - Kunstacademie - Kweekschool - Préklinische opleiding psychiatrische verpleging - Landbouwuniversiteit - Landbouwhogeschool (milieukunde).
Ik heb tussendoor ooit ook wel eens gewerkt (uitzendbureaus en zo).
Helaas werd in ik de eindfase van de studie psychotisch, dus heb ik niets bereikt (maar ik heb in de psychiatrie een hoop bijgeleerd).
Sindsdien ben ik gaan schrijven (vanaf ongeveer 1985).
Ik ben in principe op grond van mijn werk aangenomen op 't Colofon (maar ik kon dat natuurlijk nooit betalen. Bestaat overigens niet meer). Ze raadden me cursussen aan: Zo heb ik bij Eisso Post cursus gelopen (Stiel), en heb ik hier in Groningen een tijdje op de schrijversschool gezeten (bij Ton Meijer). Verder heb ik les gehad van Klaas Drenth en Ronald Ohlsen.
Daarnaast:
Een tiental workshops 'masterclass' onder leiding van een aantal bekende schrijvers om een manuscript publicabel te maken. Gefinancierd door de gemeente Groningen onder het label: Groningse Nieuwe. Begeleid door: Ronald Ohlsen, Arie Storm en Manon Uphoff.

Ik was lid van schrijfgroep Noachs kat (bestaat niet meer als schrijfgroep), die later Noorderwoord is gaan heten, en daarna geruisloos gefuseerd is met 'de Muze meer minnen' en onder de laatste naam samen zijn verder gegaan, echter daarna weer functioneerde onder de oude naam Noorderwoord, die ook weer ter ziele is gegaan (februari 2012).
Ik zat ook in 't schrijflaboratorium van het USVA-theater. Opgeheven halverwege 2009.
Verder was ik in maart 2007 lid geworden van het POG (Proza Overleg Groningen), dat voor betaalde optredens ging. Maar helaas, dit kwam niet echt van de grond.
Ik doe mee aan De Rollende Donder Revue olv. van Bill Mensema, maar dit schiet ook niet op.
Ik ben gevraagd om lid te worden van De Dichtclub. Die kwamen maandelijks bijeen om nieuw werk ten gehore te brengen in café Marleen. Daar bracht ik een soap. Tegenwoodig columns en ze verzamelen zich momenteel in de Kroeg van Klaas.
Tevens ging de oude redactie van Noachs Kat verder als optreedgroep onder de naam: De Tegenvoeters. Maar ook dat is weer ter ziele.
Tenslotte zijn er plannen om gezamelijk op te treden onder de naam van het duo 'Rook', een afwisseling van korte prozatekstjes met liedjes op gitaar.

Ik zat 10 jaar in de redactie van Noachs Kat (alleen ondersteunende werkzaamheden) en deed 8 jaar redactiewerk voor de Klantenkrant (Nu Foolcolor). Daarnaast ben ik even redactielid geweest van de Labiel gedurende 2 nummers.

Vier jaar lang was ik columnist in de Vrijdagavondsalon van het Prinsentheater (maandelijks), kunst en cultuur van eigen bodem rondom een talkshow.

In 2003 won ik na een aantal voorrondes de finale van de Groninger Wordslam, een voordrachtswedstrijd waarin het publiek de winnaar bepaalt. Een jaar, of twee jaar eerder bereikte ik ook al eens de finale.
In 2009 eindigde ik bij de beste 25 van de wedstrijd 'Maak je eigen boek'.

Bibliografie:

Met het opsturen van teksten ben ik behoorlijk terughoudend geweest (in verband met het geld. Ik wilde ook een behoorlijke voorraad teksten hebben om druk van de ketel te halen. Psychotisch worden is geen pretje. Ik vind afwijzingen trouwens ook geen pretje.)
Het laatste decennium heb ik slechts sporadisch iets opgestuurd, omdat ik het leuren met teksten zat was en publicatiemogelijheden genoeg had.
Sinds ik naar buiten treed heb ik me hoofdzakelijk tot Groningen beperkt:
Gepubliceerd in
Cultimo (De cultuurkrant van Groningen - Tweemaandelijks. Nu verdwenen.)
Gratis Literair Blaadje (regelmatig) Uitgegeven door het USVA-theater. Er is in oktober '97 een speciaalnummertje van mij gekomen. Nu verdwenen i.v.m. ruzie binnen de redactie.
De Hobbyrocker (Gronings underground-blaadje met hoge meligheidsgraad) Drie keer
Kladblok Open podium van de stichting 'De algehele aanraking'. Vier keer.
De Klantenkrant (een tijdschrift voor (ex-)psychiatrische patienten. Heet nu Foolcolor). Vroeger een tweemaandelijkse column (Zwerver en ...), daarna het feuilleton 'Geertruida' en het feuilleton 'Rimpels'. Daarnaast: Een gedicht en twee keer een 'Zwijnenberg'. Ook het vervolgverhaal 'Een oorverdovende herrie'. Na dit verhaal is er niks meer gekomen ivm verschillen van inzicht in het beleid. Hoewel, ze vroegen me een paar jaar later nog een keer of ik iets wilde plaatsen en dat werd 'Een spannend groot bos'.
Noachs kat (Literair tijdschrift van onze vroegere, eigen schrijfgroep. Columnachtig verhaal-Mega Watje. Drie keer per jaar. Daarnaast een aantal losse dingen)
De Labiel (Een uitgave van het schrijflaboratorium van het USVA-theater, maar zelfstandig is verder gegaan) Drie keer. Bestaat niet meer.
Opus nul (Twee keer. Plaatselijk tijdschrift van de gelijknamige schrijfgroep, waarbij de redactie het woord literair niet in de mond neemt). Nu verdwenen.
Op ruwe planken (Literair tijdschrift gelieerd aan de universiteit van Nijmegen)
Permafrost (Een artikel over mijn cd 'Annie, een dame vol verrassingen'. Drie keer per jaar een 'Zwijnenberg'). Bestaat niet meer als tijdschrift, ook niet meer als site. Er zijn nog eens drie zombienummers uitgekomen (Zwerver-column).
Prado Neo-dadaistisch tijdschrift uit Apeldoorn.
De Riepe (De straatkrant van Groningen) Een feuilleton, samen met anderen. Dit werd echter geen succes. Een maandblad is daar helemaal niet zo geschikt voor, zeker niet als je een kwart A4-tje ter beschikking hebt en iedereen met verschillende ideeën rondloopt. I.v.m. meningsverschillen met de redactie hebben we hem vroegtijdig afgebroken.
Schoon Schip (Drie keer)
Schrijver en Caravan (Literair tijdschrift uit Groningen - nu verdwenen - met landelijke verspreiding.)
van Speijk van Speijk zou eenmalig samen uitkomen met Permafrost. Is niet doorgegaan i.v.m. overlijden van Permafrost
De Vagebond (Tijdschrift voor bezieling en verbeelding. Een uitgave van András Mebius) Twee keer. Bestaat niet meer.
Vreemde Verhalen (een onregelmatig verschijnend tijdschrift in Amsterdam, dat de belofte van de titel geheel waarmaakte. Nu verdwenen. Helaas is het nummer, waarin ik zou komen, nooit uitgekomen.)
Weirdo's (Zwerver en politiek)
Verder eenmalig een column in een tijdschrift van het Humanistisch verbond (welke, dat weet ik niet) en waarschijnlijk eentje in het tijdschrift van het Gronings Centrum voor Amateurtheater (GCA)
Je ziet dus: Ik beperk me tot underground-blaadjes en alternatieven voor de Nederlandse literaire tijdschriften.

Bundels en boeken:

Zwijnenberg Een bundel Zwijnenberg-verhalen (Zwijnenberg is een cultuurbarbaar, die zijn ideeën direct omzet in daden en zijn avonturen beleeft in het Groninger culturele leven). Deed mee aan de wedstrijd 'Maak je eigen boek'. We eindigden bij de beste vijfentwintig. Gepresenteerd op 19 oktober 2010 samen met De Tegenvoeters. Zie Zwijnenberg: het boek, de wedstrijd.
Het Station Een soap over een aantal randfiguren in een ontmoetingscentrum. Gepresenteerd op 12 september 2014. Zie De soap: Het Station
Pleisters Een drietal korte verhalen, waarin de alternatieve geneeswijzes en de psychiatrie op de korrel worden genomen.
Mega Watje, van Alfa tot Omega Een e-boekje van vijf Mega Watjes, dat ook uit te printen is. In samenwerking met Rock Ink.
Mega Watje en de kleine jongetjes Volgens dezelfde formule als bovenstaand boekje van Rock Ink.
Een held in Afrika Multidisciplinair E-boekje met tekeningen en muziek (2017). Ook uit te printen. Zie de site van Rock Ink.

Worden we intiem, schatje? Een bundel korte verhalen door cursisten van de gevorderdencursusgroep Korte Verhalen Schrijven van stichting Stiel.
Bloemlezing 2000 Ter gelegenheid van het derde literair botanisch festival Dichters in de Prinsentuin.
Beeldenstorm Een bundel geschreven door het schrijflaboratorium van het USVA-theater.
Kruispunt Garnwerd Bundel ter gelegenheid van een presentatie van schilders en schrijvers in het kerkje van Garnwerd.
Alle ruimte Bundel die gemaakt is door het schrijflaboratorium n.a.v. een foto van een parkeergarage.
Groningse nieuwe Een bundel van de masterclass 'Groningse nieuwe' uitgegeven door uitgeverij Passage (oktober 2006).
Medewerking verleend aan de scheurkalender 2008 van Lentis.
Dag en nacht. Bundel gemaakt door het schrijflaboratorium.
Ongerijmd Een bundel van de Dichtclub uit Café Marleen.
Presentatiebundel schrijfgroep Noorderwoord Bundel die gemaakt is door de overblijfselen van wat eens de schrijfgroep De Muze meer minnen heette, maar zich nu Noorderwoord noemt.
Hersengespin Een bundel van de Dichtclub van café Marleen.
Dreuge vouten, droge voeten Bijdrage aan een bundel n.a.v. een wedstrijd van de Slochter molenstichting.
9 vieren 5 Bijdrage aan de bundel van de jubileum expositie in 2010 van de Culturele Commissie Adorp.
Zinsbegoocheling Bundel van de dichtclub van café Marleen.
Reizen en Rood Bundel die is uitgegeven door de Tegenvoeters met als thema's reizen en rood.
Ludwig IX Een bundel van de dichtclub van café Marleen.
Tien met een griffel Een bundel van de dichtclub van café Marleen.
Verwondering Een bundeltje gemaakt van de Gedichtendag 2014 te Leek.
Waanzinnen Een bundel van de dichtclub van café Marleen.
Dichter bie ons Twee keer: Een bundel van dichters die opgetreden hebben in het Oldambt.
Po-e-zine 12 Een nogal dikke bundel, met gedichten, proza en beeldende kunst van diverse mensen. Alleen als e-boek?
De Dichtclub - "Over de brug" Een bundel van De Dichtclub.
Van het Oosterdok 2015 Een bundel van het open podium van de bibliotheek van Amsterdam.
Poëzie Veendam Een bundel van schrijvers uit Veendam en omgeving.
De duistere kant van Poëzie Samen met anderen en wel Eijlders dichters.
All inclusive Een bundel van de dichtclub van café Marleen.
Rozenfestival Een bundel van mensen (hun gedichten wel te verstaan) die hebben opgetreden tijdens het Rozenfestival in Winschoten.
Natuurlijk niet! Je bent zwaar gestoord Samen met anderen en wel Eijlders dichters.
Welkom bij de club Een nieuwe bundel van de dichtclub van café Marleen.
Dan de liefde maar. Een bundel van de Dichtclub.
Vergeet de gekte Een nieuwe bundel van de Dichtclub.

Ceedees:

De CD "Annie, een dame vol verrassingen" (teksten op muziek van Kees Rietveld). In oktober 2001 is hij in eigen beheer uitgebracht.
Bijdrage van twee columns aan een cd-rom uitgebracht door de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen.
We zijn op 12 juni 2005 uitgekomen met de cd: Rondom Annie
Op 29 september 2017 is als bijlage een cd uitgebracht van Een held in Afrika. Met liedjes van Eva Waterbolk.

Podia:
Ook hier heb ik me tot nu toe vrijwel beperkt tot Groningen.
Theaters:
Het USVA-theater (open podium - meerdere keren - ook gevraagd in het kader van Studium Generale, jaarafsluiting, de week van Het Gebroken Hart, de kleffe avond, Poeet en Date-show, Proza Proeven (Zeven keer.) Daarnaast: Presentaties van de cursus van Ronald Ohlsen en van de bundels 'Beeldenstorm', 'Alle ruimte' en 'Dag en Nacht' van het schrijflaboratorium. En de bundelpresentatie van 'Groningse Nieuwe'.
Het Prinsentheater (Podium van het kunstencentrum. Vele keren. Ben de tel een beetje kwijt) Gevraagd voor de Noordelijke schrijfdag. Interview in de preview van de Vrijdagavondsalon en voordracht i.v.m. winnen Wordslam. Presentatie van de cd 'Rondom Annie'.
Daarnaast: Gevraagd voor de 'Vrijdagavondsalon' (een cultureel driegangenmenu met als hoofdmaaltijd een talkshow), column-maandelijks herhaald.
Voor Noachs kat:
Reclame maken voor ons tijdschrift en voorlezen. Een keer i.v.m. het winnen van de wordslam. Presentatie nr.?. Presentatie nr. 11 (thema 'gekken en dwazen'). Presentatie nr. 14, thema 'een gehucht in het noorden' met t.v.-Noord opnames. Presentatie nr. 15 (lustrumnummer). Presentatie nr. 19. (thema bloed).
Open podium met De Tegenvoeters (Programma 'Rood').
(Zie ook het Kunstencentrum.)
Het universiteitstheater Literaire avond van het Kwartiermakersfestival.
De Oosterpoort Verwendag voor vrijwilligers, geinitieerd door Stiel.
Theater Het Hek van de Dam Ekehaar.
Oude RKZ, theater De Kapel Zes keer solo en een keer met de Tegenvoeters bij Poëzie met Kasper. Presentatie van de soap 'Het Station'. Vervanging van Bill Mensema als reguliere afsluiter van de avond bij Poëzie met Kasper. Bonte avond verjaardag Chris van Wierst. Poëzie met Bill Mensema. Doe Alsof je Thuis Bent: open mic- en expoavond Editie 2. Drie keer Poëzie met Richard. En verder: Presentatie 'Pleisters'.
Debatcentrum De Bres Leeuwarden. Leeuwarder poëzieavonden. En nog een keer in De Bres, maar dan met Eijlders dichters.

Bibliotheken:

De bibliotheek (meerdere keren - twee presentaties van de schrijversschool; twee keer een presentatie van de schrijfgroep Noachs Kat; gevraagd ter omlijsting van de presentatie van een boekje in de boekenweek, thema Het Groninger Landschap; opfleuring van een interview met Wouter Godijn. Duivengezang: een middag tegen uitbreiding van de oorlog tegen het terrorisme. Interview in het kader van De Magie van het Boek. Presentatie nr. 20 van Noachs Kat.) Een keer met de poëziebus.
Filiaal van de Bieb in de wijk Beijum Presentatie van Noachs Kat, thema Bijbel.
Openbare bibliotheek Amterdam (OBA) Open podium. Zes keer.
Voormalige bibliotheek Winschoten. Dichter bie ons.
Bibliotheek van Emmen Bibliotheek Kennemerwaard Heerhugowaard. Open podium Schrijvenswaard. Twee keer.
Bibliotheek Hoogezand Twee keer Winterdichters.
Bibliotheek Winschoten Dichter tussen boeken.
Bibliotheek Stadkamer centrum Zwolle Dichter bij het spoor.
Verwacht:
Nog een keer.

Kroegen en eetgelegenheden:

Café Koekkoek Twee keer. Het eerste betaalde optreden (solo). Een keer met de schrijfgroep.
Café Vaatstra (Zuidwolde. Heet tegenwoordig Moeke Vaatstra.) - Eerste Groninger voorlees- en vertelsalon - open podium - vele keren. Zetelt tegenwoordig in Stedum.
Café De Minnaar presentatie van mijn eigen Gratis Literair Blaadje; presentatie van de schrijfgroep Noachs Kat.
Eetschip 't Appeltje Pieterburen - Presentatie van de schrijfgroep Noachs Kat.
Café De Eendracht (Deurze - bij Assen) Gevraagd ter opluistering van de presentatie van de detective van Ruth Post (uitgave het Drentse boek).
Café Het Binnenhof Bestaat niet meer. Presentatie eerste nummer van het tijdschrift Noachs Kat.
Sally O'Briens Ierse pub - Presentatie tijdschrift
De Bonte Koe (Heet tegenwoordig 't Heerenhuis. Politieke avond - gevraagd voor een avond tegen de uitbreiding van de oorlog tegen het terrorisme)
Café Marleen Bestaat niet meer. Poëzie-marathon-meerdere keren, waarvan twee keer met Noachs Kat en een aantal keren met de Dichtclub. Voordracht van een soap - maandelijks - experiment mislukt, nu al een aantal jaren columns en korte verhalen. Een keer met de prozaclub als invaller. Twee keer een proza-avond (Prozaclub light). In februari 2010 zijn er t.v-opnames gemaakt door de NPS.
Restaurant Grietman (Joure) Open podium vrije boeken dagen
Café het Oude Raedthuys - Stedum - Acht keer: Vrije Boekendagen, Open podium (acht keer).
Café Mulder  (Poëzie-marathon)
Huize De Beurs (Café en zalencentrum) Twee keer: Opfleuren romanpresentatie van Stefan Nieuwenhuis. Een avondje van milieudefensie over luchtverontreiniging en verkeer.
O'Caellaigh (Ierse pub) Zes keer: Presentatie nr. 17 van Noachs Kat tijdens Poëzie-marathon.
Bloomsday-drie keer. Voor een tweede keer Poëzie-marathon. Presentatie nr. 21 van Noachs Kat.
Café Hammingh (Garnwerd) Reisverhalen met Noachs Kat. Daarnaast een keer meegedaan met terrasdichters, maar dat vond ik niet zo'n succes.
Café De Engelstede (Engelbert) Personeels- en vrijwilligersdag van het Prinsentheater.
De Bres Met de revue van Bill Mensema.
De Kroeg van Klaas Acht keer. Presentatie van het boek 'Zwijnenberg'. Met de Tegenvoeters. Presentatie van het boekje 'Reizen en Rood' van De Tegenvoeters. Een optreden bij de prozaclub iv.m het uitkomen van het boekje Mega Watje & de kleine jongetjes. Een keer als vervanging van Meindert Talma bij de Prozaclub. Nog vier keer Prozaclub zonder reden. Een keer Club proza, samen met Eva Waterbolk. Opluisteren van de presentatie van de bundel van Pieter Wagenmakers.
Tegenwoordig maandelijkse bijeenkomsten van De Dichtclub. Bundelpresentatie van De Dichtclub tijdens de Poëzie-marathon één keer per jaar.
Eetgelegenheid Boerderij De Diek'n (Zeerijp) Met de Tegenvoeters. Programma 'Reizen'.
Iets voor Flanor in Het Pakhuis en De Spieghel, ook in het kader van Stukafest. Met de Dichtclub.
Podiumcafé Ami Ballonnenvrees 11. (Antwerpen).
De Wolkenfabriek (In de oude Suikerunie) Een paar blokjes proza.
New Orleans jazz café Open mic. Nog een keer, maar dan een Kladblok avond.
Kraakcafé Pino.
De gouden Bal (Eindhoven) Poëzie enZo.
Kopi Susu Cultureel dagcafé Utrecht. Kopi poetry.
Café Eijlders (Amsterdam) Presentatie van de bundel 'De donkere kanten van de poëzie'. Nog een keer. Bundelpresentatie 'Natuurlijk niet! Je bent zwaar gestoord'.
Verwacht:
Nog een keer.
Podium Zuidhaege Assen. 2 op 2 (Een muzikant en een schrijver: In dit geval duo Rook)
Eetcafé Barney's Eindhoven. Open podium.
Foodguerilla Breda. WoordDingen.
De Kult De Schreef. Twee keer.
Café de Boer Marc's LuisterMaandag.
Café de Steegh Den Haag. Podium X.
Hotel Faber Hoogezand. Open podium, Woordtalenten.Drie keer.
Wijnlokaal 73 's Hertogenbosch. Literaire avond.
Malle Abbe Eindhoven. Eijlders op pad.
De Kroeg Arnhem. Tapschrift.
Gasterij de Wagenmeesters Amersfoort.
Kraakcaf√ę ACU Utrecht. Tapschrift.
Café Luwt Leeuwarden. Pauper Poëzie.
Harbourclub Winschoten. Dichter bie ons aan de haven.

Buurtcentra:

Het Poortershoes (Buurtcentrum in de Oosterpoort - literaire middag)
Parkzucht (Buurtcentrum bij het stadspark. Heet nu: buurtcentrum Stadspark - twee keer een literaire middag met de schrijfgroep)
Het Treslinghuis (Buurthuis in de Oosterparkbuurt - in het kader van de actie 'Minder Meerstad')
Alleta Jacobshuis Hoogtezon (wijkfestival van de Hoogte)

Instellingen van de gezondheidszorg:

Verpleeghuis Innersdijk (Ziekenomroep - twee keer)
Het Inloophuis (voor ex-psychiatrische patienten - meerdere keren een literaire avond. Daarnaast: meet- en greetday en twee keer een voordracht i.v.m. voorlichting over schizofrenie.)
Restaurant van het gebouw Brons state van de GGz te Winschoten. In het kader van 'empowerment'. Thema levenskunst.
De Sprong (activiteitencentrum in Groningen-zuid van Lentis-GGz) Voordracht bij de feestelijke opening van het vernieuwde gebouw.
UMCG Bijdrage aan een symposium (tentoonstellen van oeuvre).
BW Paddepoel, Lentis. Dichtmiddag.
Ixta Noa Literaire middag. Twee keer. Een derde keer, activiteitenmiddag.
Weet ik hoe die locatie heet, Hereweg 21 Voorlezen voor de Cliëntenraad van Lentis.
Het Trefpunt Opening van het ontmoetingspunt.

Gevangenissen:

Het Huis van Bewaring (met de schrijfgroep)
Norgerhaven (gevangenis te Norg - met de schrijfgroep)

Schrijversdagen:

Provinciale Schrijversdag (open podium in het Prinsentheater)
Noordelijke Schrijfdag (Twee keer: zie Kunstencentrum en Prinsentheater)
Nederlandse Schrijversdag (Amsterdam - voor het Gratis Literair Blaadje)

Festivals:

Literair botanisch festival (De Prinsentuin)
Pan-festival (Pieterburen - met de schrijfgroep)
Dichter bij de Dijk in Uitwierde (Poëziemanifestatie)
FlauweCult festival (zie jongerencentra: Simplon)
Kwartiermakersfestival Georganiseerd door de GGz. Zie universiteitstheater en de Statenzaal van het provinciehuis van Groningen. Een Lagerhuisdebat tussen twee VWO-scholen, waarbij ik een stelling prozaisch introduceer.
Noorderzon (Theaterfestival in Groningen.) Vier keer: Met de Dichtclub. Met de Tegenvoeters: programma 'reizen' en 'rood'. En nog een keer, Karel ten Haaf-avond.
Strax #5 Georganiseerd door DeFKa Assen.
Zomerzinnen Hoogeveen, met De Tegenvoeters op de Markt in de bibliobus.
Festival Hongerige Wolf (in Hongerige Wolf) Twee keer. Eén keer samen met een Tegenvoeter en één keer met een paar Dichtclubleden.
Kuna festival Kamp de Marke in het Dwingelderveld. Met de Tegenvoeters.
Festival van de Geest Nieuwe kerk.
Dichter bie ons (Winschoten, in het voormalig postkantoor).
Dichter bij de bar (Delft) In verschillende kroegen.
Pagefestival Cultureel festival in Stadskanaal.
Festival der Mooie Dingen Zie ook Goeveneurstuin, Assen.
Tellerlikkerfestival De Klinker in Winschoten.

Dorpshuizen (culturele centra):

't Clockhuys (Haren) Twee keer. Een regionale publieksdag in het kader van de Europese autovrije dag. Open podium met de Tegenvoeters, twee keer: programma 'Rood' en 'Reizen'.
De Molenberg (cultureel centrum in Delfzijl. Voor stichting 'de muze')
Het Dorpshuis te Uitwierde (Bij Delfzijl - gevraagd voor een open podium)
Kerkplein zes (Cultureel centrum in Grijpskerk) Presentatie nummer 25 van Noachs Kat, thema zilver.
Punt 1 (Leek) Nationale gedichtendag.
Cultuurboerderij Nieuwe Erven Amersfoort. Dichtwerk, een avond vol verhalen.
Artishock Soest. Boekpresentatie van Cees Paul.
Kunst en cultuurhuis De Ent Hellum. In het kader van week van de Poëzie.

Bij mensen thuis:

Huisje Weltevree (Villa aan de Frieseveense Plas - kunstmanifestatie met open podium)
Tuinfeest voor schrijvers en aanverwante artikelen (bij de schrijver Rudolf Paul)
De Schuifdeur-avond (Huiskamerproject voor mensen die het podium nog niet op durven - voor mij: Droppen van nieuwe verhalen)
Lentefeest in het huis van de schrijver-filosoof Jan Willem Tamminga
Een Kassencomplex Tolbert. Kas van Stam.
It Hûs fan de Dichter Hantum (Bij Dokkum)
Mobiele catering The Donkeys i.s.m. De Mesdag.

Tuinen, straten en pleinen:

Prinsentuin Zie festivals.
Jacobustuin Rotterdam Open podium stichting Ongehoord.
Goeveneurstuin Assen. Twee keer. O.a. Festival der Mooie Dingen.
Hortus Haren In samenwerking met de Klassieke Academie.
Sterrebos Dichters in het donker. Twee keer en een keer in de Kroeg van Klaas i.v.m. het weer.
Tuin in Stad Potluckkerst met o.a. voordrachten tijdens tweede kerstdag.
De Grote Markt (Gevraagd als lokkertje voor de schrijverschool van Eisso Post tijdens de culturele markt op zondagmiddag (zomers))
Vismarkt Dingen 050 in het Peppermintcafé.
Kostverloren Wijkfeest.
Kleine der A Markt Twee keer. In het kader van Bommen Berend.
Dinkelpark Park flash.
Rosarium Stadspark Winschoten. Rozenfestival. Drie keer.

Kerken:

Kerkje van Fransum Presentatie schrijfcursus van Stiel.
Kerkje van Garnwerd Samen met Ploegschilders.
Aa-kerk Twee keer: Boekenbeurs, met de dichtclub. Science act #7 (Een avondje met iets met geluiden in het kader van 400 jaar RUG).
Kerkje van Klein Wetsinge Opening cultureel programma '9 vieren 5', samen met de Tegenvoeters.
Het kerkje van Annerveensche kanaal Kleurrijk kanaal. Een optreden met De Tegenvoeters.
Stefanuskerk Westerbork. Poëzie rond de kerk. Met de Tegenvoeters.
Nieuwe kerk zie Festival van de Geest.
Kerkje van Kees en Edda Scheemda.
Doopsgezinde kerk Soort van marktmiddag.

Jongerencentra:

Simplon (jongerencentrum: poetry-slam, twee keer) Gewonnen. Naar de landelijke finale. Daarnaast: een optreden voor van Speijk. Ook: Een festivalavond van de Stichting FlauweCult Collectief. En een onverwachts optreden in circle session 2# poetry circle.
Doornroosje (Nijmegen) landelijke finale van de poetry slam 2004.
Vera Twee keer. Boekpresentatie van Bill Mensema. In het voorprogramma van: Andre Manuel en de ketterse Fanfare met De Rollende Donder Revue.

Galeries en musea:

Galerie Forma Aktua Vijf keer: Opening Wintersalon. Daarnaast benoeming huisdichter Eddy Flohr. Poëziemarathon. Een optreden met De Tegenvoeters. Een optreden i.v.m. jubileum van het Kladblok (10 jarig bestaan).
Galerie Noord Presentatie van de zwerfeditie van het Kladblok.
Galerie Galop (Een rondtrekkende galerie, door mij geopend bij het Harmoniecomplex in de stad Groningen)
Museum Appingedam Twee keer: Museumdagen; Kunst en cultuurdag.
Galerie en kunstwerkplaats Het Oude Postkantoor Delfzijl. Twee keer. Met de Tegenvoeters, thema reizen. Open podium, solo.
Grafisch museum Twee keer met de Tegenvoeters, programma Op de koffie. En Reizen (afscheid).
Veenkoloniaal Museum Vier keer: Poëzie Veendam 37 en 39, 40. En een bundelpresentatie.
Kunst- en Cultuursalon Articum Meppel. Open podium op één van de Meppeler dagen.
Gallerie Leth Voor Buiten Noord, Emmen.
Nelsie's Fine-Alley Purmerend. Pepperplus op locatie. En nog een keer. Nachtburgemeesters ... Huiskamertaferelen.
Museum collectie ter Borg Veendam. Poëzie Noord.
Groninger museum Een keer met de poëziebus.

Boekhandels:

Boekhandel Broekhuis. Hengelo. Proza Proeven in Twente.
Boekhandel Hijman Ongerijmd Arnhem. Bijdrage aan de thema-avond 'Over het randje'.

Diversen:

De Grunniger Sproak Presentatie schrijfcursus van Stiel.
Stiel Twee keer: Feest vrijwilligersdag. En Week van de psychiatrie. Thema: Doorbreek het isolement. Georganiseerd door het Vraag en Informatiepunt (V!P) i.s.m Veur Mekander.
Het kunstencentrum
(zaal Oliemulderstraat: Vele keren: ± twee keer presentatie van ons tijdschrift - vier keer word slam (een soort wedstrijdje met woorden, waarbij het publiek bepaalt wie de winnaar is. Één keer gewonnen. Algehele finale plaats: gered door vrienden).- Een optreden voor de Noordelijke schrijfdag - Mijn eigen cd-presentatie - Presentatie bundel Janneke Lueks - Een optreden in het kader van Reisverhalen.
Zie ook: het Prinsentheater. Daar ben ik de tel kwijt.
Actie van milieudefensie tegen de Zuidtangent (Het opluisteren van een actie tegen een autoweg met verhalen en gedichten samen met een paar leden van de schrijfgroep)
DeFKa (departement voor filosofie en kunst-Assen) Twee keer (matinee). Daarnaast meegedaan met het festival Strax # 5 (zie festivals).
Humanistisch centrum Drie keer: Een avond over ontwikkelingswerk. Een avond over zorg en arbeid. Een avondje milieu.
Images (Toen nog bioscoop) Een middag (viering 11e lustrum) voor de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (thema: confrontatie).
(Nu kroeg): Een optreden met De Tegenvoeters.
Humanitas Opfleuren bundelpresentatie van Ina Sousa.
Statenzaal van het provinciehuis van Groningen (zie Kwartiermakersfestival)
Biologische boerderij de Wiershoeck. Dichtersavond. Twee keer.
Het Paleis Drie keer. Met de Rollende Donder revue i.v.m boekpresentatie van Bill Mensema. Een optreden met De Tegenvoeters op de culturele zondag. Opfleuren van de presentatie van de verhalenbundel Rock 7 van Bill Mensema.
Taalwerkplaats Met de Tegenvoeters in Nieuw Amsterdam. Programma 'reizen'.
Theater Ronzebons. Programma 'rood'. De zogenaamde Maandagen in Drente. Met de Tegenvoeters in Dalerveen.
Winter Welvaart Met de Dichtclub (ergens op een boot aan het Hoge der Aa). Een tweede keer weer met de dichtclub.
De Balkhoeve Leek. Nationale Gedichtendag met de Tegenvoeters. En een keer met anderen op de Gedichtendag 2014, 2016 en 2019.
Zalencentrum De Balk. Voor Plattelandsvrouwen Zuidhorn. Met de Tegenvoeters. De Programma's Reizen en Rood.
Kantoor in de Herestraat Kantoorpoëzie.
Molen Mensingeweer Met de Tegenvoeters.
De bloeiende Lotus Lezing opvrolijken.
Iets ergens in Bedum (Mooi Bedum, op verschillende balkons).
Orchideeënkwekerij Reinhart (Harendermolen) Verhalen bij een diner.
Boerderij Boer en Beat Oude Pekela. Poëzie in Pekel.
Leegstaand winkelpand ergens in Veendam. Streektaaldag.
Muziekschool, ergens in de St. Jansstraat Open podium: Doe alsof je thuis bent.
De Gym Hold hands 4 Humanity.
Tent op bedrijventerrein De Grachten Soest. Kunstroute Soest.
The house of Sodom Winschoten. Dichter bie ons. Drie keer.
't Hazzo (Sportzaalkantine) Waalre, Poëzinnig.
De Turfcentrale, Smederij Fred Bos Veendam. Twee keer: Dichter bij het vuur.
Utopodium (voormalige filmzaal) Lelystad. Salon Lelystad.
Poëziebus Locatie Groningen. Groninger museum. Forum bibliotheek
Brebl Nijmegen, tapschrift.
Einde van de Wereld Amsterdam. Café Klaver.

Radio:

Oog-radio (Stadsomroep van Groningen) Twee keer: Een keer een presentatie van het tijdschrift van onze schrijfgroep, Noachs Kat (Cultuurprogramma Exit). Een keer samen met de schrijfgroep: Programma Etters met Letters.)
Radio Compagnie (Hoogezand-Sappemeer) Cultuurprogramma Compagnie Compleet. Een keer solo, een keer met Eva Verhey i.vm. presentatie van het boek Zwijnenberg. Een derde keer met de Tegenvoeters.
EMG-factors De Praatfabriek. I.v.m. De laatste Dichtclub in café Marleen.
Radio Noord I.v.m. presentatie van het boek Zwijnenberg. Programma 'De Centrale'.
Omroep Centraal te Gemert. Programma Po-e-Zie Enzo.

Interviews:

Op schrift geinterviewd door:
Klantenkrant (Later Foolcolor, bestaat niet meer)
Tijdschrift Schrijven
De Loeks (bestaat niet meer)
Wijkkrant de Oosterpoorter
De Gezinsbode
De Riepe
Op de site van Avier.
Lentis Magazin
Voor publiek:
De Openbare bibliotheek (in het kader van De Magie van het Boek)
Het Prinsentheater (in de preview van de Vrijdagavondsalon)

Sites:

Cultimo (Niet meer op het net)
Hernehim (Niet meer op het net)
Komkommer & kwel (Niet meer op het net)
Klantenkrant (Niet meer op het net)
Nederlands
Noachs kat (Niet meer op het net)
Permafrost (Niet meer op het net)
Schrijflaboratorium (Niet meer op het net)