Website van Hubert Klaver

Recensie Gelderlander

Ze gaan over Noach en zijn poes, over drop en een landweggetje: de verhalen van Hubert Klaver. Arnhemmer Kees Rietveld componeerde er muziek bij en zette de boel op cd. Resultaat: Annie, een dame vol verrassingen.

Door RIEKE VEURINK

Arnhem - De hoes van de literaire cd Annie, een dame vol verrassingen toont een riviertje in de Groningse veenkoloniën. Binnenin staat een foto van een aardappel en achterop één van een compleet aardappelveld.
Hubert Klaver, tekstschrijver van de cd, komt uit Groningen, dat daar geen misverstand over bestaat. Annie telt twaalf verhalen die allemaal buitengewoon vermakelijk zijn. Vooral door de manier waarop Klaver ze voordraagt. Gortdroog, zonder een spoor van emotie.
'Annie heeft een kwal in de badkuip. Hij heet Billy en doet zijn verhaal: Drijf ik in een aquarium, komt het binnen om het water te verversen, en zet me in de badkuip. Annie schijnen ze haar te noemen: "Mijn Billytje, Billytje, Billytje, Billytje. Vandaag gaan we je in badje doen. Lekker spettertje, spattertje doen. Doen we zeepje erbij."
"Dit fragment is denk ik kenmerkend voor Huberts werk" vertelt Kees Rietveld, die de muziek bij de cd componeerde. Hubert staat aan de zijlijn van het leven. Hij verbaast zich over alles wat wij normaal vinden en trekt het vervolgens in het absurdistische. In dit geval is dat het getroetel met huisdieren. Voor Hubert is dat net zo onbegrijpelijk als het wassen van een kwal in de badkuip."
Klaver maakte zo 'een update van het eeuwenoude verhaal' van Noach, schreef een ode aan het landweggetje en beschrijft Annies dropverslaving.
Het heeft ongeveer een jaar geduurd voordat de cd helemaal af was. Rietveld: "Hubert en ik kennen elkaar al heel lang. Vroeger woonde hij ook in Arnhem. Hij heeft verschrikkelijk veel verhalen geschreven, maar daarmee kon hij maar niet aan de bak komen bij uitgevers. Terwijl zijn voorleesavonden in de verre omgeving van Groningen een grandioos succes waren."
"Hubert kan gewoon prachtig vertellen. Toen bedachten we dat we beter een cd konden maken. Hubert leverde twaalf verhalen bij me in en ik kreeg carte blanche om er muziek bij te componeren." Een geweldig project wat Rietveld betreft, want Huberts stem leent zich door het monotone geluid uitstekend voor muzikale begeleiding. Rietveld: "Ik ben een jaar in de weer geweest om bij ieder verhaal passende muziek te schrijven. Ik heb boven een studio. Toen alles gecomponeerd was, heeft Hubert een paar dagen bij mij gebivakkeerd en hebben we de zaak opgenomen.
De combinatie van Klavers grafstem en Rietvelds bombastische muziek zorgt ervoor dat de cd af en toe echt hilarisch is.
Rietveld: "Je moet natuurlijk zelf weten hoe je Annie interpreteert, maar hij is echt bedoeld om te lachen."