Website van Hubert Klaver

Interview De Riepe

Zijsporen
Verhalen van buitengewone mensen

Uiteenlopend, grappig en boeiend: de personages van Hubert Klaver

tekst Daan Stremmelaar

Hubert Klaver is schrijver van korte verhalen, proza en columns. Sinds 19 oktober 2010 is er een betaalbare versie (€27,50) van Zwijnenberg verkrijgbaar bij Godert Walter. Het originele exemplaar is eigenlijk onbetaalbaar en kost 250 Euro. Deze versie heeft namelijk een voorkant die gedrukt is op schuurpapier en is ingenaaid gebonden. Inmiddels is er subsidie toegekend door Het Huis van de Groninger Cultuur, waardoor Klaver iets meer mogelijkheden heeft. 'Voor de echte liefhebber is het mogelijk deze versie te verkrijgen, maar dat is een hele onderneming. Om dat te organiseren kost veel tijd en geld, vandaar die prijs', aldus Klaver.

Als het personage Zwijnenberg trapt Hubert Klaver tegen alle culturele dingen van Groningen. 'Hij gaat als een olifant door de porseleinkast van de Groninger cultuur en creëert frictie waar hij ook opduikt. Hij pakt alles aan, van Sint Maarten, de Stadjerspas tot sapjes met toegevoegde vitamine. Dat deed mij denken aan schuurpapier. Vandaar dat de kaft van de originele versie dus op schuurpapier gedrukt is', vertelt Klaver.

In tegenstelling tot de dwarse en negatieve instelling van Zwijnenberg heeft Hubert Klaver ook een vrolijk en vriendelijk karakter gecreërd. Zijn naam is Mega Watje. 'Hij vindt alles mooi en iedereen aardig. Daarin slaat hij door, maar Willemien geeft hem tegengas. Zij is feller en relativeert het euforische gevoel dat Mega Watje heeft.'

Dan zijn er nog werken die op cd gezet zijn onder de titels:"Annie, een dame vol verrassingen" en "Rondom Annie". Dit unieke werk kan besteld worden via de website van Klaver. 'Ik heb ook nog eens een cursus consistent schrijven gevolgd. Een karakter moet consistent zijn in dat geval. Iemand die psychotisch is, kan niet altijd consistent zijn. Uiteindelijk heb ik cd's gemaakt waarbij Annie als hoofdpersoon consistent inconsistent is!'

De columns die Klaver onder de naam Zwerver schrijft over de personages Piet en Arie, zijn geschreven als een conversatie. De beide zwervers praten over "de zin en onzin van ontwikkelingswerk" en over de vrije val bij het "parachutespringen" en geven hun kijk op deze onderwerpen. De kracht van Hubert Klaver is het creëren van uiteenlopende, boeiende en grappige personages.

Carrière
In het laatste jaar van zijn studie werd Klaver psychotisch en is hij een tijd in behandeling geweest. 'In het begin dachten ze mij te helpen door allerlei gesprekken en therapieën zonder pillen. Dat werkte niet echt. Op een gegeven moment kwam ik bij een arts en zei dat ik pillen wilde. Sinds ik die pillen slik gaat het een stuk beter en ben ik veel stabieler.' Vervolgens is hij in het schrijversvak gerold. 'Ik ben uiteindelijk bij een schrijverschool in Amsterdam terecht gekomen.' (Dit klopt niet helemaal, het staat er wat ongelukkig) Ik vind vijfhonderd woorden de perfecte lengte voor een tekst en schrijf dus voornamelijk columns en korte verhalen.' Inmiddels is Klaver niet meer weg te denken uit de Groninger schrijfwereld.

In de beginjaren van de Riepe heeft Klaver nog een bijdrage geleverd, maar daar is snel een einde aan gekomen. Ook heeft Klaver zijn bijdrage geleverd aan de Foolcolor, het blad door cliënten van Lentis. 'Ik heb jaren stukjes geschreven voor de Foolcolor, maar op een gegeven moment ontstond er een conflict. Er werd een foto van Kurt Cobain geplaatst, waarvoor een flinke vergoeding werd betaald. Ik vond dat ik, maar ook de andere medewerkers een gelijke vergoeding verdienden. Daarover was onenigheid en dat heeft ertoe geleid dat ik ben opgestapt.

Humor
Opvallend is de humor die Klaver toont in zijn verhalen, maar ook op zijn website en als je met hem praat. De uitgeverij voor zijn boek Zwijnenberg noemt hij Broomhexinhydrochlorine, hetgeen een middel is tegen vastzittende hoest. Een ander voorbeeld is een lijst van tijdschriften, uitgeverijen en ieder ander medium dat zijn werk heeft afgewezen, die hij op zijn website heeft staan. 'Als je niet bekend bent, zijn columns en korte verhalen moeilijk te 'verkopen'. Heet je Paul Witteman dan kun je over niks schrijven en dan wordt het geplaatst, maar voor mij is dat een stuk lastiger. Leuren doe ik niet meer.'
Momenteel is Hubert een soap aan het schrijven. Niet voor op tv, maar een leesbare versie. De soap zal bestaan uit korte afleveringen van zijn geliefde lengte; rond de vijfhonderd woorden. 'Het zal nog wel een hele tijd duren voordat ik dit af heb en kan publiceren. Waarschijnlijk pas over een jaar of acht. Daarnaast ben ik nog bezig met een boek over de gezondheidszorg en dat gaat ook nog wel even duren. Iets uitbrengen kost mij ongeveer vier jaar.' Er gaat dus nogal wat tijd overheen voordat Klaver weer één van zijn werken kan presenteren. 'Ik schrijf liever één goed boek dan tien slechten, daarom neem ik de tijd', verklaart de schrijver.

Voordracht
Niet alleen schrijven houdt Hubert bezig. Iedere eerste woensdag van de maand draagt hij zijn werk ook voor in bijvoorbeeld de Dichtclub in café Marleen en destijds in de vrijdagavondsalon in het Prinsentheater. Tevens won Hubert Klaver in 2003 het door Simplon georganiseerd Poetry Slam. Klaver: 'Het is een heerlijk gevoel als je waardering krijgt van het publiek, maar er komt ook kritiek. Daar moet je af en toe ook wat mee doen. Ik verkoop niet veel werk, maar op die voorleesavonden is er in ieder geval de mogelijkheid om mijn werk te kopen. Net als muzikanten dat doen bij hun shows.'

'Heet je Paul Witteman dan kun je over niks schrijven en dan wordt het geplaatst, voor mij is dat lastiger'