Website van Hubert Klaver

Interview Gezinsbode

Omzwervingen van een cultuurbarbaar

Hubert Klaver: schrijver met schuurpapier

Stadjer Hubert Klaver presenteerde onlangs in de Kroeg van Klaas zijn boek 'Zwijnenberg', een dwarse verzameling columns waarin de schrijver 'handelt als schuurpapier' en 'als een olifant wandelt door de Groninger culturele porseleinkast'.

In de bundel 'Zwijnenberg' gaat Klaver tekeer tegen alles wat heilig is in Stad. Ook Sint Maarten moet het ontgelden. Hij schrijft: “Er konden suikerbieten van de Grote Markt worden gehaald. Ze waren bedoeld voor de kindertjes, om er een lampion van te maken, waarna ze de buurt terroriseerden met hun gebedel om snoep en Zwijnenberg stoorden in zijn bezigheden.” Iets verderop leest Zwijnenberg de moeders van de Sint Maarten-lopers de les. “Snoep is slecht voor zijn tanden, weet je nu dat nog niet, verdomme? Ben je een echte moeder? Z'n aders slibben ervan dicht. Op zijn twaalfde heeft hij al aderverkalking. Wil je dat kind daaraan blootstellen? Kijk eens hoe dik het al is. Het lijdt aan hartvervetting. Z'n buik puilt nu al uit. Ik zou hem het snoep moeten afpakken.”

Psychotisch
In de stukjes in 'Zwijnenberg' komen regelmatig nogal verrassende wendingen voor. Klaver heeft er wel een verklaring voor. “In het laatste jaar van mijn studie milieukunde werd ik psychotisch. Pas later zijn ze er achter gekomen dat ik pillen moest slikken. Zonder die pillen gaat het niet, maar met pillen ben ik redelijk stabiel. Die psychose zorgt er met het schrijven wel voor dat ik gemakkelijk associeer. Soms denk ik: hoe kom je erop. Wat dat betreft maak ik dus optimaal gebruik van mijn handicap.”
Hubert Klaver is redactielid van Noachs Kat, Foolcolor en de Labiel geweest. Hij mag zijn columns graag voorlezen in de Dichtclub van café Marleen en vroeger in de Vrijdagavondsalon van het Prinsentheater. Ook liet hij zijn sporen na in tal van alternatieve blaadjes als Permafrost, de Vagebond en Kladblok. Ook bracht hij in eigen beheer twee cd's uit. Met 'Zwijnenberg' eindigde hij bij de laatste vijfentwintig van de wedstrijd 'Open je eigen boek'.

Schuurpapier
Speciaal voor die wedstrijd had Klaver het boek laten voorzien van een omslag van schuurpapier. “Dat kostte me zo'n 150 Euro. Een betaalbare versie, zonder schuurpapier, maar met een harde kaft (klein foutje van de interviewer: zacht kaft, maar ingenaaid gebonden) ligt nu voor 27,50 euro bij Godert Walter in de winkel. Dat 'Zwijnenberg' is uitgegeven in samenwerking met een kleine uitgeverij, zegt helemaal niets over de kwaliteit. Uitgevers zien in columns en korte verhalen geen brood, dus die worden gewoon niet uitgegeven.”
Dat laatste weet Hubert Klaver uit eigen ervaring. Hij houdt op zijn website een scorelijst bij waarop te zien is waar hij zijn schrijfsels met succes naartoe gestuurd heeft, maar minstens zo lang is zijn lijst met afwijzingen. 'Nooit meer wat van gehoord', noteert hij als veelvuldige 'reactie'. Ontmoedigen laat hij zich niet, daarvoor beleeft hij teveel plezier aan schrijven en voordragen uit eigen werk. Hubert Klaver, Zwijnenberg ISBN/EAN 978-94-6048-005-8

Jos Jansen op de Haar