Website van Hubert Klaver

Recensie Foolcolor

Cultuurbarbaar in hart en nieren

Op 19 oktober 2010 presenteerde ik het boek 'Zwijnenberg', avonturen in cultureel Groningen. Om alle schijn van objectiviteit te vermijden volgt hier een bespreking door de meester zelf geschreven.

In het jaar 2009 deden Cindy van Helden, Eva Verhey en ikzelf mee aan de wedstrijd 'Maak je eigen boek'. Dit was een wedstrijd waarbij het ging om vormgeving en inhoud. Met een schuurpapieren kaft bedrukt met zeefdruk en geïllustreerd met prachtige foto's van Cindy eindigden we bij de laatste 25 van de 287 landelijke inzendingen. Natuurlijk hadden we de eerste plaats verdiend, maar neem het de jury maar eens kwalijk als ze kiest voor verantwoorde kinderboeken met een educatief tintje om die in de prijzen te laten vallen.

Vanwaar dat schuurpapieren kaft? De hoofdpersoon, Zwijnenberg handelt als schuurpapier en wandelt als een olifant door de Groninger culturele porseleinkast, volgens de achterkant van het boek. In 21 verhaaltjes, ingeleid door wat feitenkennis omtrent de geschiedenis en een zwart/wit foto met wat kleurdetail maken we kennis met Zwijnenberg, cultuurbarbaar in hart en nieren.

De reacties op dit boek zijn overwegend positief. De Gezinsbode noemt de verhalen verrassend. In een mailtje uit Arnhem ontving ik de volgende reactie: 'Ik vind het hartstikke leuk! en heb het met veel plezier gelezen, lekkere humor heb je erin gestopt. Waarschijnlijk is het voor Groningers, die al deze culturele uitspattingen van dichtbij meemaken helemaal een feestboek.'
Natuurlijk is het niet iedereen naar de zin te maken. De vriendin van mijn leerling, noemt het 'haar stijl niet'. Oordeel zelf. Een betaalbare versie, zonder echt schuurpapier, is voor €21,50, zolang de voorraad strekt, bij mij te bestellen.

Hubert Klaver