Website van Hubert Klaver

Het Station

Het boek werd gepresenteerd in theater De Kapel, in het oude RKZ op vrijdagavond 12 september 2014, en kost 14 Euro. Een stukje exclusieve zeep erbij maakt het 6 Euro duurder.

Een soap, waarin de avonturen van Herbert, Christiaan de V., Wim B. en al die anderen aan de rand van de samenleving leiden naar het einde der tijden. In tussentijd doet de participatiezorg zijn intrede, is er een economische crisis die de ontmoetingsplek, het Inloophuis 'Het Station', naar de rand van de afgrond brengt en wisselen de gebeurtenissen zich zo af, dat het doet smaken naar meer en meer tot het vijftigste hoofdstuk een einde maakt aan het vermaak.


De soap telt 50 hoofdstukjes van 500 woorden en is licht en luchtig geschreven. Het verhaal telt veel personages en er is gestreefd naar een clifhangertje aan het eind van elk hoofdstukje. Het haakt hier en daar in op de actualiteit van ongeveer 2007 tot 2012. Verder is het geïllustreerd met een tiental zwart-wit tekeningen en zou elke hoofdstukje met zeepbellen eindigen, maar daarvoor is geen ruimte genoeg. Het boekje moet de suggestie wekken van een doos zeep en meet 21 bij 14 cm. Er is ook een bibliofiele uitgave. Het boekje wordt dan vergezeld van een echt stukje zeep, waarin de titel met loden letters is aangebracht. Het is de bedoeling dat de geur van de zeep in de bladzijden gaat zitten.


Enkele reacties van facebook (Ik heb de kranten geen recensie-exemplaar gestuurd):
Jij moet een nieuw boek schrijven, een boek dat net zo lekker wegleest als Het Station.
Nou, ik heb hem vannacht bijna uitgelezen. Het buitelt aardig, maar de personages komen geweldig uit. Vooral de jouwe.
Via de mail:
Ik heb Het Station dit weekend met veel plezier gelezen, Hubert. Zo nu & dan schoot ik flink in de lach. Het tempo zit er lekker in & ja, je cliffhangers werken prima.
Een opmerking over de presentatie op facebook:
Het was een schitterend gebeuren. Weer even wennen aan de rook en de muziek. Maar het moet een vervolg gaan krijgen.


Het Station hoofdstuk 1 t/m 3

Voor een voorproefje van de soap op Youtube, klik dan op de volgende link: Het Station hoofdstuk 1.

De tekst is deels gelezen en becommentarieerd door de schrijfgroepen het Schrijflab en Noorderwoord. Met de gehele tekst heeft meegelezen Frans Geelen, oud-directeur van het talencentrum van de Rijksuniversiteit van Groningen en zonder zijn opmerkingen was het een ander boek geworden. Ik kreeg wel eens een schop onder de kont omdat er weer iets moest gebeuren of een zinnetje niet deugde en zo. Een algehele eindredactie was een onmogelijke zaak i.v.m. de vorm van het boek. Het zou een heidens karwei worden om dan de afzonderlijke hoofdstukjes weer in vijfhonderd woorden te gieten.
De tekeningen en het omslagontwerp zijn gemaakt door Carlien Dubben.
Voor de vormgeving was veranwoordelijk Dick Ronner, naar wat ideeën van mijn kant.
De zeep is geleverd door SOaP7.
Het is weer uitgegeven door De Tegenvoeters in samenwerking met Uitgeverij Vliedorp.

Het totale project is verliesgevend. Donaties zijn welkom. Als we met z'n allen alleen maar denken aan winst, wordt het natuurlijk nooit wat met de kunst.